onsdag 20 maj 2009

Så behåller du håret - utan att bli lurad


Läkaren: "Många bollas runt bland kvacksalvare"

Kryper hårfästet uppåt? Börjar det bli kalt någonstans?

Då är det frestande att tro på drivorna med reklam, som lovar en tjock hårman med enkla åtgärder - oftast för dyra pengar.

– Många bollas runt bland dem som lever på andras elände - utan att få hjälp, säger Lars Norlén, hudläkare.

Det saknas inte behandlingar för den som lider av håravfall.

Problemet är att mycket få av dem hjälper. Och ingen metod hjälper för alla.

– För att undvika att bli utlämnad till alla kvacksalvare på stan är det viktigt att få rätt diagnos, säger Lars Norlén, hudläkare och forskare som bland annat driver hår- och nagelmottagningen på Karolinskas hudklinik.

Arv vanligaste orsaken

Vilken behandling som passar beror på vad håravfallet har för orsak.

– Håravfallet kan bero på läkemedel, eller på en sjukdom eller ett bristtillstånd. Det är ovanligt - men det är viktigt att hitta de fallen, så att de kan få rätt behandling, säger Lars Norlén.

Den vanligaste orsaken till att håret ramlar av är ärftligt håravfall - det som på läkarspråk heter androgent håravfall, men som oftast kallas manligt håravfall.

– Men den beteckningen ger fel signaler. Det drabbar kvinnor i lika hög grad, även om det yttrar sig lite olika, säger Lars Norlén.

Rätt diagnos viktig

Mot ärftligt håravfall finns två receptfria medel på apoteket, Rogaine och Recrea, med samma innehåll.

Hjälper de?

– Ja, men då gäller det att diagnosen är rätt. Jag skulle aldrig börja behandla mig själv med Rogaine utan att ha fått en korrekt diagnos av läkare först. Tio procent av de som använder medlet får en kontaktreaktion i hårbotten, och det kan börja växa hår på tinningarna till exempel. Det är inget man ska ta om man inte är säker på att man behöver det, varnar Lars Norlén.

Ett annat läkemedel mot androgent håravfall är den receptbelagda tabletten Propecia.

– Det fungerar i enskilda fall på vissa patienter, men ska absolut inte ges till kvinnor i fertil ålder.

I vissa fall ska man helst undvika behandling.

– Vid alopecia areata, fläckvis håravfall, är det bäst att inte behandla alls, säger Lars Norlén.

Han betonar att behandlingar av fläckvis håravfall är mycket svåra att utvärdera, eftersom hårtillväxten kan komma igång igen naturligt - även utan behandling.

Laser funkar dåligt

En populär behandling mot håravfall är laser. Många kliniker erbjuder ett paket med 40 laserbehandlingar på ett år - för runt 30 000 kronor. Lars Norlén ser behandlingen som rent lurendrejeri.

– Det hör till kvacksalverigruppen. Det finns allt man kan tänka sig, allt från handpåläggning till lampor. Eftersom ingen riktigt vet hur hårsäcken fungerar är det fritt fram. Oftast tror den som behandlar själv på det - men ljusbehandlingar har ingen vetenskapligt bevisad effekt.

Och vitamintillskott?

– Om håravfallet beror på en bristsjukdom - ja. Men om det rör sig om ärftligt håravfall - nej nej, det kan man glömma. Det enda som fungerar är, för fläckvis håravfall, sensibiliseringsbehandling eller steroidinjektioner, och, för ärftligt håravfall, Rogaine/Recrea och i enskilda fall Propecia eller hårtransplantation. Det finns tusentals orsaker till håravfall - rätt diagnos är a och o för att få rätt behandling.

Men hur stor chans har man att få rätt diagnos?

– Går man till allmänläkare är chanserna mycket varierande. Men med en remiss till en specialist är chansen väldigt hög.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar